Ausnutria Hyproca Heerenveen 2014

2000 ton staal

Ausnutria heeft een geschiedenis van ruim 100 jaar en daarmee veel ervaring in de productie van flesvoeding en andere soorten zuivelproducten. Onderstaande beschrijving geeft inzicht in enkele belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van onze organisatie in Nederland, waar wij beschikken over 4 productielocaties in Ommen, Kampen, Leeuwarden en Heerenveen.

Het begon in 1897

De geschiedenis van onze oudste fabriek gaat terug naar 1897, wanneer deze wordt opgericht door meneer Kramer. De fabriek krijgt de naam “de Vechtstreek”, een naam die het bedrijfspand nog steeds met trots draagt. In 1910 besluit een groep boeren een Coöperatie op te richten en de fabriek over te nemen. Het is de eerste fabriek met een volledige en continue draaiende botermakerij. Door de groei van de melkproductie in Nederland wordt de fabriek groter en worden activiteiten uitgebreid. Sinds 1928 wordt er in Ommen tevens melkpoeder geproduceerd. Vandaag de dag is onze vestiging in Ommen een professionele zuivelfabriek, die niet alleen onder eigen merk produceert, maar ook aan diverse grote internationale bedrijven hoogwaardige zuivel-ingrediënten levert.

Van Heel & Lijempf

De oorsprong van de fabriek in Kampen ligt in 1903, wanneer deze wordt opgericht als de Van Heels Gecondenseerde Melkmaatschappij. Onze fabriek in Leeuwarden is opgericht in 1912, onder de naam Lijempf (Leeuwarder IJs en Melkproducten Fabriek). Hoewel de fabrieken zijn gestart als twee aparte bedrijven, kent hun historie veel overeenkomsten.

Onze fabriek in Leeuwarden is in die tijd de hoofdvestiging van de Lijempf groep, een vennootschap die in zijn hoogtijdagen bestond uit zo’n 19 aangesloten zuivelfabrieken. In 1943 wordt ook Van Heel in Kampen onderdeel van de Lijempf groep. In 1973 wordt Lijempf overgenomen door Royal Wessanen en concentreert zich vanaf dat moment op de export van flesvoeding onder de merknaam Bebelac. Door de toegenomen contacten in het buitenland, wordt de fabrieksnaam veranderd in Lyempf. In 1993 wordt Lyempf overgenomen door Nutricia, die drie jaar later de fabriek in Leeuwarden verkoopt. Deze fabriek gaat vanaf dan verder als verpakkingsbedrijf onder de naam Lypack.

Hyproca Dairy Group

In 1996 koopt de Hyproca Dairy Group de fabriek in Ommen, gevolgd door een overname van de fabriek in Leeuwarden in 1999. In 2007 en 2008 wordt de Hyproca Dairy Group eigenaar van de merken Neolac en Kabrita, en wordt naast koemelk actief in geitenmelk. Wat tot gevolg heeft dat de Hyproca Dairy Group niet meer alleen produceert voor derden, maar ook haar eigen merken voert. In 2011 wordt de Hyproca Dairy Group onderdeel van Ausnutria Dairy Corporation ltd., gevestigd in Hong Kong en Changsha (China). De organisatie gaat verder onder de naam Ausnutria Hyproca. Hetzelfde jaar wordt de fabriek in Kampen overgenomen, waardoor deze wordt herenigd met haar voormalige zusterbedrijf in Leeuwarden. Tegenwoordig is de productie van flesvoeding de kernactiviteit van beide fabrieken.

Een nieuwe productielocatie

In 2014 start Ausnutria Hyproca met de bouw van een nieuwe productielocatie in Heerenveen. In de tijd van de bouw verhuist het hoofdkantoor van de Nederlandse organisatie naar Zwolle, maakt de organisatie een sterke groei door en breidt ze haar internationale positie uit met private label diensten, maar ook met de verkoop van haar eigen merken. Anno 2018 heeft onze organisatie 5 internationale verkoopkantoren, 4 productielocaties in Nederland en exporteren wij onze producten uit Nederland naar meer dan 65 landen wereldwijd. Dat doen we sinds 2018 allemaal onder één naam: Ausnutria.

Info: Ausnutria Nederland